Maatiilet ovat kauniita, kestäviä ja ekologisesti luonnonmateriaaleista tehtyjä tuotteita.

Maatiili

Maatiili on ollut historian saatossa yksi kestävimmistä materiaaleista katualueilla jo satoja vuosia.  Maatiilet ovat kauniita, kestäviä ja ekologisesti luonnonmateriaaleista tehtyjä tuotteita. Niitä käytetään useissa Euroopan maissa, joissa niiden valmistuksesta on pitkät perinteet ja vahva osaaminen. 

Maatiilien väri muodostuu luonnosta saatavasta erivärisestä savesta ja polttomenetelmistä, joissa lämpöä säätämällä saavutetaan tiilen luonnollisia värisävyjä. Värit ovat yleisesti murrettuja, mattaan taittavia, luonnollisia ja lämpimiä. Värit eivät myöskään haalistu ajan saatossa vaan päinvastoin aika yleensä jopa parantaa savimaatiilen värikylläisyyttä. 

ASENNUSOHJEET

Pihakivetyksen perustana ovat huolella tehdyt pohjatyöt, joilla vesi ja muu kosteus ohjataan oikeisiin paikkoihin. Kun pohja on tehty hyvin ja pinta on tasainen, maatiili on helpompi asentaa. Maaperä vaikuttaa perustustöiden mittavuuteen. Paljon routivilla savimailla, jotkut kohdat saattavat vaatia jopa metrin syvyiset perustukset. Asennettava pohjamaa on oltava routimaton ja oikeilla kallistuksilla toteutettu. Maan pois kaivaminen ja täyttäminen kalliomurskeella ja asennushiekalla voi omatoimisesti olla työlästä. Piharakentamisen ammattilainen voi tarvittaessa toteuttaa niin pohjatyöt kuin itse kivien asennuksen.

Aloita tarkistamalla, että pohjamateriaalit ovat terveitä, pakkasenkestäviä ja veden läpäiseviä. Pohja-aines on asennettava kerroksittain, puristettava ja sen kaltevuus on oltava vähintään 2,5 %, joka tarvitaan pohjalle alusta alkaen. Tee kiveys aina routimattomalle pohjalle. Mikäli maatiili asennetaan alueelle, jossa autoliikennettä, on pohjan oltava kantava. Upotettavien reunakivien asennuksessa käytetään 0–11 millimetrin ja tuennassa 0–16 millimetrin kalliomursketta. Myös reunakivien asennuksessa on otettava huomioon pohjan routimattomuus. Mittaa ja merkitse päällystettävä alue. Tarkista aina ennen kaivuutöiden aloittamista alueen mahdolliset viemäröinnit ja sähkökaapeleiden sijainti.

Poista routivat maakerrokset 150–250 mm, jos kyseessä on pihakäytävä tai muu piha-alue ja 250–350 mm, jos kyseessä on autotallin edusta. Huomioi, että asennusalustan sorakerrokset ja eristystyöt olisi hyvä tehdä pinnoitettavaa aluetta laajemmalle alueelle.

Tiivistettynä päällystysalustan tulee olla vähintään 3 cm ja enintään 5 cm. Kun pohja on tasattu ja tiivistetty, kantavan kerroksen päälle jätetään tilaa 2–4 sentin paksuiselle asennushiekkakerrokselle. Tiivistä pohjamaa ja levitä kuivatuskerroksena toimiva sora. Vanhalla hyvin kantavalla, routimattomalla pihamaalla ei sorakerrosta tarvita. Routivien maa-ainesten poistamisen jälkeen muotoile kaivannon pohja suunniteltuun kaltevuuteen, asenna tarvittaessa eristelevyt, tasoita kaivanto kivettömällä hienojakoisella sora-aineksella ja tiivistä. Asenna suodatinkangas, joka estää pohjakerroksen ja kantavan kerroksen maa-ainesten sekoittumisen. Tämän jälkeen täytä kaivanto kerroksittain kantavalla ja routimattomalla maa-aineksella välillä huolellisesti tiivistäen, täryttäen. Tarkista ennen asennushiekan levittämistä, että kantavan kerroksen pinta on tasainen ja että kallistukset on tehty suunnitelman mukaisesti (kaato on n. 20 mm/metri rakennuksista poispäin).

Levitä tiivistetyn, kantavan kerroksen päälle n. 30 mm:n kerros asennushiekkaa tai kivituhkaa, raekoko 0–8 mm. Asenna hiekan tasaamisen helpottamiseksi kantavan kerroksen päälle ohjaimia esim. rautaiset 2 m t-kiskot tai puutuet, ja säädä ne oikeaan tasoon ja kaltevuuteen. Tasaa asennushiekka suoraa lautaa t-kiskojen päällä vetäen ja ota sen jälkeen ohjaimet pois.

Aloita pihakivien latominen kiinteästä rakenteesta poispäin edeten. Useita tiilipakkauksia tulee avata ja käyttää vaihtoehtoisesti. Lado aina valmiin kivipinnan päältä ja vältä liikkumista tasoitetun asennushiekkakerroksen päällä. Käytä apuna linjalankaa koko ladontatyön ajan. Se varmistaa kiveyksen saumojen suoruuden. Jos tiilet asetetaan kiinni toisiinsa, reunat voivat halkeilla. Asenna tiilet tiiviisti toisiinsa, mutta niin että laattojen saumojen väliin jää vähintään 3 mm ja enintään 5 mm. Saumalinjan tulee olla tasainen ja mieluiten narulla mitattuna, kun se asetetaan. Sauma tasoittaa väistämättömät materiaalitoleranssit.

Tiili voi vaatia leikkaamista, jotta saat viimeistellyn lopputuloksen haluamasi ladontamallin aikaansaamiseksi. Leikkaa tiilet esim. timanttiterällä varustetulla kulmahiomakoneella tai giljotiinityyppisellä katkaisulaitteella. Reunojen tuenta on tärkeää, jotta tiilikivetys tiivistyy alueeksi eikä sekoitu esim. nurmialueeseen. Suuret upotettavat reunatuet on syytä asentaa ennen päällysteen asentamista, jotta voit asentaa päällysteen reunakiviin tukeutuvan, tiivistetyn asennus kerroksen päälle. Matala reunatuki tai -lista voidaan asentaa myös latomisen jälkeen.

Kivetys tulee saumata tarkasti hienolla hiekalla tai kivituhkalla. Hiekka harjataan kivetyksen saumoihin ja tiivistetään täryttämällä, kone tulee olla varustettu muovisella suojalevyllä. Harjaa tärytyksen jälkeen saumoihin vielä lisää saumaushiekkaa ja lakaise puhtaaksi. Tämän jälkeen saumat voidaan kastella, jotta hiekka tiivistyy. Tiilen pinnan tulisi levätä muutaman päivän ajan ennen käyttöä liitosten ja saumojen vakauttamiseksi. Ensimmäisten käyttökuukausien aikana mekaanista lakaisukonetta, jossa on imupinta, ei missään tapauksessa saa käyttää.

Kaikista varotoimenpiteistä huolimatta tiilen pinnalle voi muodostua vaaleanharmaa kukinta. Tämä katoaa sään myötä. Suurten kattojen tai autokatosten alla olevilla alueilla, joihin sääolosuhteet eivät vaikuta, kaikki harmaat alueet on pyyhittävä tai pestävä pois. Jos jäljelle jää pinttyneitä kohtia, voi olla tarpeen käyttää puolimekaanisia harjoja ja rautakaupoista saatavaa kivenpuhdistusaineita.

Vinkkejä huoltamiseen 

 

Hiekan lisääminen: Saumat on tarkistettava säännöllisesti ja täytettävä tarvittaessa uudelleen. Tiilen pinta pysyy vakaana vain, jos saumat ovat suljettuja ja tiivistettyjä. Imulla varustettujen tienlakaisukoneiden käyttö ei saa tyhjentää saumakohtia.

Katetut alueet: Alueilla, joilla on ulkonevat katot ja autoporttien alla, pinnan alla olevasta kerroksesta voi näkyä valkoinen kukinta. Koska normaalia puhdistusvaikutusta sateen kautta ei voi tapahtua, tätä tulisi jäljitellä puhdistusaineilla ja harjoilla.

Vihreä maa-aines: Varjoisilla ja kosteilla alueilla tiilen pinnalle voi ilmestyä vihreä kalvo. Jos tämä on liukas tai epämiellyttävä, se voidaan poistaa mekaanisilla harjoilla tai sille tarkoitetulla puhdistusaineella. Käytettäessä puhdistusaineita on noudatettava huolellisesti valmistajan ohjeita. Muista testata aineen soveltuvuus huomaamattomaan kohtaan

Harmaa kukinta: Suolamaa-ainekset, jotka usein ilmestyvät keväällä harmaana/valkoisena kukintana pinnalla, voivat pyyhkiä pois tai kadota itsestään sateen jälkeen. Hiekan, soran tai rakeen käyttö on edullista suolalle.

MAATIILI_Hopealaakso-MG_9515_timopyykonen_low-copy

KESTÄVYYS

Maatilien kestävyys perustuu sen kosteudenkestoon. Maatiili kestää hyvin, kun sen vedensitomiskyky jää alle 6 % kokonaispainosta. Näin varmistetaan tiilen pakkasenkestävyys sekä ettei se vety pidemmällä aikajänteellä.

MAATIILI_timopyykonen-20-1024x683

PUHDAS

Kuivaksi puristettu tiili on puristuslujuudeltaan kovempi kuin parhaat betonikivet.  Tiili on yksinkertainen eikä sisällä mitään kemikaaleja tai lisättyjä aineita. Se on myös kokonaan kierrätettävissä. 

Uusin tuotteemme on Randers tegl maatiili, joka on suunniteltu yhteistyössä arkkitehtien kanssa Suomen markkinoille.

Randers tegl

Uusin tuotteemme on Randers tegl maatiili, joka on suunniteltu yhteistyössä arkkitehtien kanssa Suomen markkinoille. 

Perheyritys

Randers Tegl on perheyritys ja heillä on kokemusta tiilien valmistamisesta jo vuodesta 1911. He ovat yksi Euroopan johtavimmista tiilitehtaista. Heidän visionsa on olla vihreämpi ja kestävin tiilirakennusmateriaalien valmistaja. Heidän maatiilensä ovat suunniteltu kestämään Suomen vaihtelevat sääolosuhteet, ne ovat pakkasenkestäviä ja säilyttävät värinsä. Maatiilet ovat luonnollinen ja ekologinen valinta. Maatiili ei vaadi erityistä huoltoa ja se kestää suolaamista. Kovaksi poltetuilla maatiilillä on erittäin alhainen veden imukyky ja korkea puristuslujuus. Pinta on turvallinen ja mukava kävellä. Se kestää hyvin autoliikennettä pihatiellä ja toreilla. 

carlsberg-bjaelker
vindoe-teglvaerk_05
piper-3